Vanliga frågor

Vi vet att det kan dyka upp många frågor när det gäller skrotning av fordon. Därför har vi försökt samla de vanligaste frågorna på ett och samma ställe. Besvaras inte dina frågor här kan du alltid kontakta oss på Bilskrotproffsen så hjälper vi dig att svara på dina frågor och funderingar!

Vad kostar hämtning av fordon?

Bilskrotproffsen hämtar fordon som innefattas av producentansvar  i Stockholms, Uppsalas, Västmanlands, Södermans och delar av Östergötlands Län helt kostnadsfritt.

Vad behöver jag för att skrota min bil?

För att skrota din bil behöver du registreringsbevis (del 2) och giltig ID-handling, körkort eller pass. Saknar du registreringsbevis kan du beställa det på Transportstyrelsen, då tar det ett par dagar för att få hem det. Om det är någon annan som är med och överlämnar bilen krävs det en fullmakt. Nycklar kan också vara bra men saknar du dem kan vi lösa det ändå, men meddela oss gärna detta i tidigt skede.

Vad får jag för min bil när jag skrotar den?

Att lämna in sitt fordon med producentansvar är kostnadsfritt hos Bilskrotproffsen. Men från och med den 1 juni 2007 betalas ingen skrotningspremie ut. Om du däremot har eventuella tillgodohavande av fordonsskatt och försäkringspremie återbetalas detta från Transportstyrelsen respektive försäkringsbolag till registrerad fordonsägare.

Kan jag lämna bilen själv?

Absolut. Du hittar Bilskrotproffsen på Malmvägen 7, 647 51 Åkers Styckebruk i Strängnäs kommun. Om det är någon annan som lämnar bilen hos oss krävs det en fullmakt. Vi har öppet Måndag – Fredag 8.00 – 17.00 och Lördag 10.00 – 15.00. Du kan också ringa oss på 0707-785711 eller maila info@bilskrotproffsen.se.

Jag kan inte närvara vid avhämtning. Hur löser vi det?

Om du inte kan närvara vid hämtning av ditt fordon kan vi skicka hem ett skrotningsintyg. Det brukar ta 1-2 dagar att få hem detta från beställningsdagen. Om du själv vill skriva ut intyget på din skrotade bil kan du göra det på Transportstyrelsens hemsida.

Vad innebär det att lämna sin bil hos Bilskrotproffsen för bildemontering?

Att lämna sin bil till Bilskrotproffsen för demontering innebär att vi plockar isär bilens delar för att återvinna och återanvända det mesta möjliga av bilen. Vi tycker att det är en viktig del av bilens livscykel.

Vad händer med mitt fordon när ni hämtat det?

När vi hämtar ditt fordon utfärdas vi ett mottagningsbevis som sedan skickas till Transportstyrelsen. Beviset innebär att äganderätten till fordonet går över till Bilskrotproffsen som sedan ansvarar för att skrotningen sker på ett korrekt sätt. Bilskortproffsen skrotar årligen tusentals fordon och är en pålitlig och seriös aktör inom svenska bilskrotsbranschen. När vi skickar in beviset till Transportstyrelsen kommer vi även avregistrera den. Det innebär att bilen är skrotad och inte kan brukas längre. Dessvärre skickas inte ett brev från Transportstyrelsen ut men du kan se om ditt fordon är avregistrerat på deras App eller hemsida.

Kan jag köpa bildelar av er?

Nej, inte direkt på plats. Däremot säljer vi de bildelar som går att återanvända på LAGA. Där kan du hitta en mäng olika begagnade bildelar till bra priser.

Jag har en utlandsregistrerad bil. Kan jag skrota den hos er ändå?

Ja, vi på Bilskrotproffsen tar emot utlandsregistrerade bilar också. Men för att skrota bilen i Sverige behöver du som ägare av bilen ett skrotningsintyg från en auktoriserad bilskrot så som Bilskrotproffsen. För att vi ska kunna överlämna ett sådant intyg behöver vi fylla i uppgifterna, stämpla och signera för att det ska vara giltigt. Du som fordonsägaren ska avlägsna nummerskyltarna och bifoga dem med det utfärdade skrotningsintyget till myndigheten som ansvarar för registrering och avregistrering i det landet som berörs.

Min fråga finns inte med här. Kan ni hjälpa mig?

Självklart kan vi hjälpa dig med att besvara dina frågor! Skicka iväg ett mail till oss på info@bilskrotproffsen.se eller också ringa oss på 0707-785711. Vill du läsa mer på egen hand rekommenderar vi att du surfar in på Transportstyrelsens hemsida för att läsa mer om skrotning och allting runt omkring.